Σήμερα

 

Η Σύμη είναι ένα από τα νησιά της δωδεκανήσου και αποτελεί ξεχωριστό Δήμο. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι βραχώδες και ορεινό, περίπου το 58.1 Km2 του νησιού, επί συνόλου 65.754 Κm2. Απέχει 41 χλμ. Βόρεια –βορειοδυτικά από τη Ρόδο και 425 χλμ. από το Πειραιά.

Δωδεκάνησα

Χάρτης Δωδεκανήσου

Βρίσκεται πολύ κοντά στα Τουρκικά παράλια της Μ. Ασίας και το εσωτερικό του νησιού διασχίζεται από πολλές μικρές κοιλάδες που καταλήγουν σε βραχώδεις ακτές, σε παραλίες και σε όρμους απομονωμένους.
Η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται και αυτή Σύμη και αποτελείται από την κάτω πόλη ή Γιαλό, γύρω από το λιμάνι, και από την άνω πόλη Άνω Σύμη ή Χωριό.
Άλλες κατοικημένες περιοχές είναι το Πέδι, το Νημποριό, η Μαραθούντα και ο Πανορμίτης.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 3.000, αλλά την τουριστική περίοδο η οποία αρχίζει από το Πάσχα και τελειώνει με τη γιορτή του Πανορμίτη στις 8 Νοεμβρίου , ξεπερνούν τις 6.000.
Ο Δήμος της Σύμης περιλαμβάνει και μια σειρά από ακατοίκητα νησάκια όπως είναι η Νύμος (η μεγαλύτερη), Σέσκλια, Αρτικονήσι, Κούλουνδρος, Τρουμπέτο, Χονδρός, Πλατύ, Οξειά, Διαβάτες, Μαρμαράς κ.α.
Όλες αυτές τις βραχονησίδες καθώς και τις πολλές απομονωμένες παραλίες του νησιού μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκια ή μικρά σκάφη και είναι δημοφιλείς τουριστική προορισμοί.

Στο Γιαλό είναι συγκεντρωμένες όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες και πάσης φύσεως καταστήματα. Ακόμη υπάρχει σταθμός ταξί, λεωφορείων και γυμναστήριο.
Στο Χωριό  (Άνω Πόλη) υπάρχει ιατρείο, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και ταβέρνες, όλων των ειδών τα καταστήματα καθώς και σταθμοί λεωφορείων και ταξί.

Σύμη

Χάρτης της Σύμης

Ο μισός πληθυσμός του νησιού ασχολείται με κατασκευές, εμπόριο και τουρισμό. Λίγοι άνθρωποι ασχολούνται με την γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία. Λειτουργούν ακόμη δύο μικρά ναυπηγεία και καθώς και ξυλουργικά εργαστήρια, δραστηριότητες οι οποίες στο παρελθόν γνώρισαν μεγάλη ακμή.

Στον Πανορμίτη βρίσκεται το πασίγνωστο μοναστήρι του Άρχοντα Ταξιάρχη, Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη.
Προσκυνητές και επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος και τουρίστες από όλο τον κόσμο έρχονται στον Πανορμίτη και τη Σύμη καθημερινά μέσω Ρόδου για μονοήμερη εκδρομή και προσκύνημα. Ενώ πολλοί προτιμούν το νησί για τις διακοπές τους.