Μουσεία

 

Το νησί της Σύμης, το οποίο μέσα από τους αιώνες συναντήθηκε τόσο πολλούς κατακτητές μέχρι που τελικά, απολαμβάνουν την ελευθερία της και το σπίτι της ανεξαρτησίας δύο μουσεία για να κρατήσει τις μνήμες ζωντανές. Αυτά είναι το Ναυτικό Μουσείο στο Γιαλό και το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο στο Χωριό (Άνω Σύμη).

Ναυτικό Μουσείο

Προσοχή, το Ναυτικό Μουσείο είναι κλειστό προσωρινά για ανακαίνιση.

Ναυτικό Μουσείο

Ναυτικό Μουσείο

Δύτης με σκάφανδρο

Δύτης με σκάφανδρο

Μια επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο της Σύμης είναι ένα προσκύνημα στη ναυτική παράδοση του νησιού, όπου μέσα από τα εκθέματα ο επισκέπτης θα ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και να γνωρίσουν πώς η ζωή της το Συμιακό ψαρά, ναύτη και οι έμποροι ήταν τότε.

Είδος καϊκιού

Είδος καϊκιού

Το Ναυτικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1983 και το 1990 στεγάστηκε σε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά σπίτια του Γιαλού, όπου η κεντρική ναυπηγείο που χρησιμοποιείται για να είναι. Διατηρεί ναυτική ιστορία της Σύμης με πολλά εκθέματα. Υπάρχει ένα ειδικό τμήμα αφιερωμένο στη σπογγαλιεία, καθώς και τα μοντέλα των σκαφών σπογγαλιείας.

Ψάρεμα σπόγγων

Ψάρεμα σπόγγων

Ιστορίες του παρελθόντος θα έρθει στη ζωή, όταν η ανάγκη και η ανάγκη να κάνει τα προς το ζην έκανε το Συμιακό ανδρών αγκαλιάσει τη θάλασσα και να γίνει ο πιο ικανός και εφευρετική στο εμπόριο και την τέχνη τους από οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Καϊκι

Καϊκι

Ο επισκέπτης θα δει πώς οι σπόγγοι έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία, το πώς οι Συμιακό ναυπηγεία μετατραπεί Συμιακό πεύκα στα γρήγορα πλοία διάσημο σε όλο τον κόσμο των ναυτικών, να μάθουν την ορολογία των «skafes», «καΐκι», «kagaves», «varkalades», «skounes» , οι γυμνό «voutiktades» και το «kabanalopetra».Ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης Στάθης Γ. Χατζής (1878-1936) το Συμιακό γυμνός δύτης τους οποίους κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για καταδύσεις στα 84 μέτρα.

ΚλινόμετροΠυξίδα

Μεταξύ των μουσειακά εκθέματα ο επισκέπτης θα δει επίσης το σκάφανδρο που εισήχθη το 1866 και πώς έφερε ένας διαχωρισμός μεταξύ του παλαιού τρόπου ζωής και του νέου στην οποία πολλοί υπέστησαν τις στροφές. Στο τέλος ο επισκέπτης θα εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο τον δρόμο της σπογγαλιείας ζωής που ασκείται από τα Συμιακών από τους αρχαίους χρόνους, η οποία άνοιξε πανιά στις λιβυκές ακτές στα παράλια της Μικράς Ασίας, από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Στο τέλος ο επισκέπτης θα είναι θλιβερό να ανακαλύψει ότι το 1960 ήταν η τελευταία χρονιά που η σπογγαλιεία τελευταία ασκείται φέρνοντας αυτήν την αρχαϊκή κληρονομιά στο τέλος της.

Τηλέγραφος του κινητήραΠαλάγκοΕπεξεργασία σφουγγαριούΦως αγκύρωσης

«Ώρα για σφουγγάρια είναι κοντά και το όνειρο θα πλεύσει …»

Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο

Είσοδος Αρχαιολογικού και Λαογραφικού Μουσείου

Είσοδος μουσείου

Κάτοψη Αρχαιολογικού και Λαογραφικού Μουσείου

Κάτοψη Αρχαιολογικού και Λαογραφικού Μουσείου

Είσοδος Αρχαιολογικού και Λαογραφικού Μουσείου

Είσοδος Αρχαιολογικού και Λαογραφικού Μουσείου

Τα εκθέματα καλύπτουν την ιστορία του νησιού από την Προϊστορική εποχή έως και Μεταβυζαντινών φορές. Η είσοδος γίνεται σε μια αυλή με βότσαλα και περιλαμβάνει αρχαία και παλαιοχριστιανικά γλυπτά και αμφορείς. Η πρώτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στους αρχαίους χρόνους (5ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ.). Το δεύτερο δωμάτιο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία του νησιού από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Τα παλαιοχριστιανικά εκθέματα περιλαμβάνουν φωτογραφίες του ψηφιδωτού δαπέδου της βασιλικής, στο Νημποριό. Το Βυζαντινό, Hospitaller (Ιππότες του Αγίου Ιωάννη) και μεταβυζαντινή περίοδο εμφανίζεται επίσης με φωτογραφικό εκθέματα τοιχογραφίες ορισμένων σημαντικών μνημείων, όπως του Αγίου Ιωάννη στο Tsangria και του Αγίου Προκοπίου. Υπάρχουν επίσης αναφορές στο Κάστρο του Χωριού και την εκκλησία της Παναγίας με ξεχωριστό τμήμα για το Μοναστήρι του Πανορμίτη. Η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στα μεταβυζαντινά τοιχογραφίες τέχνης στο «Καθολικό» της Μονής Μιχαήλ Ρουκουνιώτη (1738), οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία (1734) και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (1727). Η τέταρτη αίθουσα εκτίθενται αεροφωτογραφία των παραστάσεων νησί ταξιδιώτες χάρτη (15ος – 17ος αιώνας). Μια ξεχωριστή έκθεση των τόκων και των Συμιακών υπερηφάνεια είναι ένα ξυλόγλυπτο πλώρη του πλοίου, με τη μορφή μιας γυναικείας κεφαλής. Στην πέμπτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στο εθνογραφικό υλικό και περιλαμβάνει μια φωτογραφία του οικισμού πριν είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, υπάρχουν βοηθητικοί χώροι (6 και 7), στο βορειοανατολικό τμήμα της αυλής που περιλαμβάνουν ξύλινο γείσο και μαγειρικά σκεύη.

Αίθουσα Χατζηαγαπητού

Αίθουσα Χατζηαγαπητού

Συνδέονται με μια πέτρινη σκάλα του μπορεί κανείς να επισκεφθεί την αίθουσα Χατζηαγαπητού. Πρόκειται για ένα τριώροφο πέτρινο διώροφο αρχοντικό κτήριο με την εξωτερική εμφάνιση ενός φρουρίου, που περικλείεται από υψηλό τείχος.

Αναστηλώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1971. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου να ξεχωρίζει από τους άλλους στον οικισμό. Χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα με σχέδια που ασκήθηκε από τη Βενετία και πιστοποιεί με τον πλούτο της οικογένειας Χατζηαγαπητού, οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο με τη Δύση.